espa
logo
kraniotis logistika

25/01/2022

Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια ύψους 20 δις

Ταμείο Ανάκαμψης: Online οι αιτήσεις για δάνεια ύψους 20 δις

https://www.youtube.com/watch?v=e1-bDXn_ZbY

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και χωρίς να απαιτείται έγκριση καμιάς κρατικής υπηρεσίας, έξι ελληνικές τράπεζες μαζί με τις EBRD και ΕΤΕπ ανοίγουν τους κρουνούς των δανείων προς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Όλες οι λεπτομέρειες

Bypass στη γραφειοκρατία για να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά και την οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση.

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και -για πρώτη φορά στα χρονικά των αναπτυξιακών κινήτρων στη χώρα μας- χωρίς να απαιτείται έγκριση καμιάς κρατικής υπηρεσίας, έξι ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank, Optima, Παγκρήτια) και δύο διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί (EBRD και ΕΤΕπ) ανοίγουν τον Φεβρουάριο τους κρουνούς των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης προς χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να χρηματοδοτήσουν φρέσκες επιχειρηματικές ιδέες, επενδύσεις και νέα projects.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Παρότι το 1/3 των μικρομεσαίων δεν γνωρίζει τι δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα 2/3 ζητούν περισσότερη πληροφόρηση, πολύ σύντομα πλέον οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούν με λίγα «κλικ» από τον υπολογιστή τους να υποβάλουν χωρίς γραφειοκρατία τον φάκελο της επένδυσης.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες –το πολύ δύο μήνες– θα έχουν λάβει την έγκριση και τα πρώτα χρήματα για να ξεκινήσουν.

Πόσα και σε ποιους

Τέλη Ιανουαρίου θα είναι έτοιμη η νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Εκεί θα γίνεται η αίτηση δανείου του ιδιώτη, αλλά και όλο το παζάρι με τους αξιολογητές της επένδυσης και τις τράπεζες που θα εκταμιεύουν τα χρήματα.

Μόλις όλοι αυτοί συμφωνήσουν μεταξύ τους, τότε και το Δημόσιο θα χορηγεί αυτομάτως τα δικά του λεφτά, έως 50% της επένδυσης. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα δανείζει με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (από 0,35%) και αποπληρωμή από 3 έως 15 έτη, ενώ το δάνειο μπορεί να συνδυαστεί και με οποιαδήποτε άλλη κρατική ενίσχυση ή κίνητρο (π.χ. φοροαπαλλαγές, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, αναπτυξιακός νόμος κ.λπ.).

Ετσι, από τις αρχές Φεβρουαρίου θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ (1,6 δισ. κρατική χρηματοδότηση και περίπου 900 εκατ. από τράπεζες), με σκοπό να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 3-3,5 δισ. ευρώ έως το Πάσχα.

Και αυτά είναι μόνο η αρχή… Μέσω της πλατφόρμας, στο β’ εξάμηνο φέτος θα διατεθούν ακόμα περισσότερα και συνολικά σε μια τετραετία τα οκταπλάσια δάνεια (12,8 δισ. από το Ταμείο και άλλα 7-9 δισ. ευρώ από τις τράπεζες), με στόχο να κινήσουν ιδιωτικές επενδύσεις άνω των 25 δισ. ευρώ -με ιδιωτική συμμετοχή τουλάχιστον 20% ή 5 δισ. ευρώ συνολικά-, ενώ θα τρέχουν παράλληλα και άμεσες κρατικές επιδοτήσεις 18 δισ. μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις αυτές πρέπει να εστιάζουν σε 5 τομείς, οι οποίοι είναι οι εξής:

■ Πράσινη οικονομία
■ Ψηφιακός μετασχηματισμός
■ Καινοτομία
■ Εξωστρέφεια/εξαγωγές
■ Συγχωνεύσεις/συνέργειες και εξαγορές

Για τα προνομιακά αυτά δάνεια, δικαιούχα καθίσταται οποιαδήποτε επιχείρηση διαθέτει στοιχειωδώς τραπεζικό προφίλ, δεν εμφανίζει ζημίες και καταθέτει ένα απλό αλλά δομημένο επιχειρηματικό σχέδιο. Προτεραιότητα έχουν οι τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις ή οποιοσδήποτε έχει τουλάχιστον 20% των εσόδων του από το εξωτερικό (π.χ. ακόμα και ταξί με εισπράξεις από τουρίστες μέσω κάρτας εξωτερικού).

Μάλιστα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για δάνεια έως 1,5 εκατ. ευρώ το κράτος θα καλύπτει το κόστος αξιολόγησης. Η πλατφόρμα θα κληρώνει τον αξιολογητή σε κάθε αίτηση, ενώ εκεί θα ανοίγει και ειδικός λογαριασμός (escrow account) για να γίνονται οι πληρωμές του δανείου.

Ο ρόλος των τραπεζών

Επομένως, το κράτος βάζει τα λεφτά (εξαιρετικά χαμηλότοκα δάνεια), τα κριτήρια, τους κανόνες και τους στόχους για τις επενδύσεις, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης μετατρέπεται σε οιονεί νέο επενδυτικό νόμο, με fast track διαδικασίες έγκρισης, παρακάμπτοντας σε εξαιρετικά γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Οι τράπεζες έχουν φτιάξει ειδικές ομάδες για να μπορούν να εκταμιεύουν γρήγορα. Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα βγάλουν στον αέρα προσκλήσεις και ενημερωτικές καμπάνιες για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις επενδυτικά σχέδια προς χρηματοδότηση.

Πλέον μπαίνουν έτσι και οι τράπεζες σε κούρσα ανταγωνισμού και κυνήγι επενδυτών, καθώς για πρώτη φορά έχουν να διαχειριστούν τόσο μεγάλη ρευστότητα – «παρκαρισμένες» καταθέσεις 185 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 38 δισ. είναι κεφάλαια των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Τα νέου τύπου αυτά δάνεια, όμως, δεν θα είναι δανεικά και αγύριστα. Αντίθετα με όσα ίσχυαν στο παρελθόν, το κράτος δεν μπαίνει εγγυητής στα δάνεια αυτά προς ιδιώτες. Αν ένα επιχειρηματικό σχέδιο αποτύχει, το κράτος διασφαλίζεται ότι θα αποζημιωθεί όπως ακριβώς και η τράπεζα, αντί να καλύπτει απλώς τη χασούρα της, όπως ίσχυε έως τώρα κατά κόρον.

© 2023 kraniotis.gr all rights reserved
chevron-downmenu-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram