Η φορολογία των κάτοικων εξωτερικού που έχουν οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα αποτελούσε πάντα ένα ιδιαίτερο κομμάτι της φορολογικής νομοθεσίας. Στις μέρες μας η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας από την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ.
Η ανάγκη για συμβουλευτική υποστήριξη σε φορολογικά θέματα για ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, και έχουν φορολογικά συμφέροντα στην Ελλάδα είναι μεγάλη.
Πιο συγκεκριμένα οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:
Μεταφορά στην Δ.Ο.Υ. Κάτοικων Εξωτερικού
Αν είστε κάτοικος εξωτερικού πρέπει να μεταφερθείτε στην Δ.Ο.Υ. Κάτοικων Εξωτερικού για να μην φορολογηθείτε στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα σας. Θέλει μεγάλη προσοχή γιατί έχουν υπογράφει διακρατικές συμβάσεις για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χώρων
Οι Έλληνες που έχουν πλέον μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό ( όσοι μένουν δηλαδή σε άλλη χώρα πάνω από 183 μέρες ) πρέπει να αλλάξουν την φορολογική τους κατοικία στην Δ.Ο.Υ. κάτοικων εξωτερικού. Ναι μεν η διαδικασία για την μεταφορά έχει γίνει πιο σύνθετη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια αλλά ωστόσο έχουν εισαχθεί ορισμένες καινοτομίες στην φορολογική νομοθεσία που αφορά τα πρόσωπα αυτά διευκολύνοντας την όλη διαδικασία.
Λόγοι απόρριψης από τη ΔΟΥ της αίτησης μεταφοράς φορολογικής κατοικίας
Με το νέο νομικό πλαίσιο, οι ΔΟΥ εξετάζουν πλέον τα πραγματικά δεδομένα πριν τη μεταφορά στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Πέραν των κριτηρίων της κατοικίας, για να καθοριστεί αν μπορεί κανείς να είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, εξετάζονται και άλλες παράμετροι όπως η οικονομική του δραστηριότητα ή οι προσωπικοί του δεσμοί (άρθρο 4 παρ.1α Ν.4172/2013). Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που απορρίπτεται η αίτηση μεταφοράς είναι οι ακόλουθες:
1. Στην περίπτωση που υπάρχει ενεργή ατομική επιχείρηση στην Ελλάδα.
2. Στην περίπτωση που κάποιος είναι ομόρρυθμος εταίρος σε ΟΕ ή ΕΕ.
3. Στην περίπτωση ύπαρξης σχέσης διευθύνοντος συμβούλου σε ΑΕ
4. Στην περίπτωση ύπαρξης σχέσης διαχειριστή ή μονοπρόσωπου εταίρου σε ΕΠΕ ή ΙΚΕ.